voetwratten.
Voetwratten
Voetwratten vormen bijna 10% van de voetklachten en zijn net zoals voetschimmel moeilijk te behandelen. Deze voetwratten worden veroorzaakt door een virus dat binnenkomt via kleine huidbeschadigingen en ze zijn dus overdraagbaar. U wordt meestal besmet met voetwratten in bijvoorbeeld sportzalen en zwembaden of door het passen van schoenen met blote voeten.
Voetwratten zijn huidwoekeringen waarin bloedvaatjes meegroeien, en kan veel op een likdoorn of op eelt lijken. Het verschil tussen een voetwrat en een likdoorn is dat een voetwrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en een likdoorn bij druk van boven. Een huisarts kan u vertellen of u een voetwrat of een likdoorn heeft. Duidelijk is dat u op plekken waar u besmet zou kunnen raken, nooit op blote voeten moet lopen en in eigen omgeving moet zorgen dat u anderen niet besmet met voetwratten.
Voetwratten verwijderen: de oplossing
Een arts kan de voetwrat verwijderen door hem te bevriezen met bijvoorbeeld vloeibare stikstof. Dat kan enkele dagen pijn geven. Een andere behandeling – via een voetverzorger – met een ‘chemische pakking’ heeft als nadeel dat deze niet afdoende kan zijn en dat u een week niet mag douchen. Inmiddels kennen voetverzorgers ook een nieuwe behandeling van voetwratten met een combinatie van stoffen (zuur, leem en Tuja of Tea Tree) die echter in eerste instantie een pijnlijke blaar kan geven. Nadeel van bevriezen of behandelen met bijtende stoffen is dat zo’n behandeling meestal enkele keren herhaald moet worden.
U kunt zelf een voetwrat laten afsterven met hulp van bijtende stoffen die meestal salicylzuur bevatten. Stoffen die melkzuur bevatten, worden vanwege het risico van irritaties ontraden. U kunt een voetwrat ook aanstippen met zilvernitraatstift, wat wel vlekken geeft op kleding en linnengoed. Een nadeel van alle bijtende stoffen is dat de huid rond de voetwrat beschadigd kan worden. Bescherm die huid daarom in ieder geval goed. Een arts kan een voetwrat ook wegsnijden. Dit is echter vervelender dan de andere methoden en geeft vaak blijvende littekens.
De kosten van de behandeling van een voetwrat worden alleen vergoed op recept of na doorverwijzing van een huisarts. Voetwratten verdwijnen trouwens meestal na een paar jaar vanzelf. U kunt daarop wachten, maar dan bent u ondertussen wel een bron van mogelijke besmetting voor anderen. Zorg er dus voor dat je deze lastige voetaandoening niet oploopt, door een goede voetverzorging.