zweet voeten
Zweetvoeten
Zweten is normaal, voeten scheiden dagelijks het nodige vocht af. Volgens sommige deskundigen tot een halve liter toe; anderen betwijfelen dat en spreken over een hoeveelheid ter grootte van een drinkglas. Sommige mensen zweten sterker dan anderen. De oorzaak daarvan is vaak niet te achterhalen. Het kan een gebrek aan algehele conditie zijn, een nog niet onderkende ziekte, een stofwisselingsstoornis, de puberteit, stress of de emotionele gesteldheid. Verder leidt bijvoorbeeld alcoholgebruik tot meer transpiratie dan normaal. Maar de oorzaak van zweetvoeten kan ook liggen in het schoeisel, de sokken of kousen en een gebrekkige hygiëne.
Zweetvoeten behandelen
Als u veel last ondervindt van zweetvoeten, kunt u daarvoor het beste naar uw huisarts gaan. U kunt dan samen nagaan wat de mogelijke oorzaak kan zijn en naar oplossingen zoeken.
Verder geldt voor iedereen dat het zweet van de voeten een uitweg moet vinden om een onaangename geur en overige klachten te voorkomen. Dat betekent ademende schoenen (van leer, linnen of bij sportschoenen van een kunststof die ook zweet doorlaat) en sokken van materiaal dat vocht opneemt (wol, katoen of een synthetische stof die dat ook doet, bijvoorbeeld microvezel). Wissel ook liefst iedere dag van schoenen, zodat ze kunnen drogen. Trek ook iedere dag schone sokken aan, zodat op den duur zweetvoeten verdwijnen.
U kunt verder vochtabsorberende middelen gebruiken en thuis bijvoorbeeld open schoeisel (sandalen, slippers en dergelijke) dragen. Let wel even op: als u talkpoeder of een ander poeder gebruikt tegen zweetvoeten, mag dit niet op een open wondje komen. Dat belemmert de genezing. Dergelijke wondjes kunnen voorkomen bij voetschimmel.
Een andere manier om het probleem te verminderen, is ervoor te zorgen dat uw voetzolen goed grip hebben in uw schoenen. Schoenen moeten dus niet te ruim zitten. Bij een goede grip hoeven uw voeten minder hard te werken en zweten ze dus minder. Een inlegzool of een steunzool kan uiteraard ook helpen tegen zweetvoeten. Er zijn speciale inlegzolen die het zweet goed opnemen, de ‘geurvreters’. Maar ook hier geldt: er is een grens aan de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen. Dus veel van schoenen wisselen en ze goed laten drogen.
Misschien moet u voor uw werk of in andere omstandigheden niet-ademend schoeisel dragen, zoals veiligheidsschoenen of laarzen. Zorg er dan voor dat u goede vochtopnemende sokken draagt (sport- of wandelsokken uit een speciaalzaak) in combinatie met bijvoorbeeld vochtopnemende producten als talkpoeder.
Middelen voor een succesvolle behandeling van zweetvoeten
We zeiden het al: voetklachten zijn vaak schaamteklachten, waarmee je niet snel naar de dokter stapt. Vandaar dat er voor deze klachten veel zelfzorgproducten op de markt zijn. We schetsen ze hier kort.
Een eerste effectieve behandeling van zweetvoeten zijn de voetpoeders (talk, babypoeder en dergelijke) die bedoeld zijn om vocht op te nemen. U moet ze met mate gebruiken om klonteren in de plooien van de voet te voorkomen. Dat kan namelijk leiden tot infecties.
Dan zijn er de voetdeodorants (lotions, cremes, poeders en sprays) die zweetvoeten tegengaan. Dit gebeurt door aluminiumverbindingen, vaak in combinatie met alcohol (dat korte tijd een verkoelend effect heeft en zo even het zweten afremt) en parfum of etherische oliën (kamfer, eucalyptus, menthol enzovoort) ter bestrijding van de onaangename geur.
Ook wordt er aan de diverse middelen tegen zweetvoeten iets bacterie- en schimmelwerends toegevoegd (zwakdesinfecterende stoffen als triclosan en hexachlorofeen). Sommige stoffen, ook uit de deodorants, moeten niet op een beschadigde huid worden aangebracht, omdat ze dan schadelijk zijn. Voetpoeders met formaline (formaldehyde) en hexamine worden afgeraden voor het behandelen van zweetvoeten. Ze geven kans op overgevoeligheid en irriteren de ogen en luchtwegen. Formaldehyde kan bovendien kankerverwekkend zijn. Uw huisarts kan u sterkere versies van een anti-zweetpoeder of spray voorschrijven. Deze hebben echter het nadeel dat ze kleding kunnen aantasten en soms irritaties geven aan de voetzool.